Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä

Kysymykset luvun sisällöstä. Afrikkalaiset esi-isämyytit Egun-gun: joruboiden naamioidut esi-isät Ghanalaiset hautajaiset Esi-isien merkitys

Egun-gun: joruboiden naamioidut esi-isät

Jorubat asuvat pääsääntöisesti Nigerian lounaisosassa ja he ovat maan suurin etninen ryhmä. Joruboita asuu myös Beninissä, Togossa ja Sierra Leonessa sekä orjakaupan seurauksena Latinalaisessa Amerikassa. Jorubat kunnioittavat esi-isiään nykyäänkin järjestettävissä vuotuisissa egungun-juhlissa sekä perheiden kotona suorittamissa rituaaleissa. Naamiojuhlien tehtävänä on muistuttaa siitä, että ihmisten hyvinvointi edellyttää menneiden sukupolvien kunnioittamista.

Kuva 1: Egungun-puvut edustavat erilaisia hahmoja, joista kullakin on oma tapansa liikkua ja toimia. Onidan- eli ihmeidentekijä-puvut on valmistettu monivärisistä kankaista ja ne peittävät tanssijan kokonaan. Nigeria, Abeokuta 1988.

Egungun-juhla kestää kaksi viikkoa ja se huipentuu rituaaliin, jossa miestanssijat pukevat naamioasut ylleen ja he vaipuvat tanssin ja rummutuksen avulla transsiin. Transsin aikana esi-isien henki ottaa tanssijan valtaansa. Rituaalissa esi-isien henget esittävät vuoden aikana tapahtuneita asioita ja punnitsevat yhteisön jäsenten eettisiä ja moraalisia käytöstapoja. Lopuksi henget antavat varoituksia ja neuvoja tulevaa vuotta varten.

Kuva 2: Perinteisesti perheillä on omat egungun-pukunsa, jotka edustavat perheen esi-isiä. Nigeria, Abeokuta 1988.  Egungun-rituaalit ovat hyvä esimerkki esi-isien merkityksestä afrikkalaisissa yhteisöissä. Joruboille esi-isät eivät suinkaan ole vain kuolleita sukulaisia, vaan heillä on edelleen aktiivinen rooli yhteisöjen jokapäiväisessä elämässä.

Seuraava alaluku >