Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä

Kysymykset luvun sisällöstä. Afrikkalaiset esi-isämyytit Egun-gun: joruboiden naamioidut esi-isät Ghanalaiset hautajaiset Esi-isien merkitys

Kuva 1: Ghanalaisissa hautajaisissa vainajan arkkua kuljetetaan kulkueessa kylän läpi. Arkun kyljissä on peilit karkottamassa pahoja henkiä. Ghana, Accra 1976.  Ghanalaiset hautajaiset

Myös Ghanan akan-heimoilla esi-isät ovat tärkeässä asemassa perinteisissä uskomuksissa. Akanit uskovat, että vainajan henki jää elämään ja voi auttaa ja neuvoa jälkeläisiään. Toisaalta esi-isien henkiä myös pelätään ja kunnioitetaan heidän suuren valtansa vuoksi. Esi-isiä kunnioitetaan ja muistetaan yhteisön vuotuisissa juhlissa, mutta myös yksityisesti perheiden piirissä.

Hautajaiset on tärkeä sosiaalinen tapahtuma Ghanan akan-heimoille. Niiden yhteydessä kunnioitetaan edesmennyttä henkilöä. Yleensä kuollut haudataan pian kuoleman jälkeen, mutta hautajaiset pidetään vasta myöhemmin. Tärkeille henkilöille saatetaan myös pitää useita hautajaisia merkkinä arvostuksesta. Hautajaisiin saapuvat paikalle kaikki henkilöt, joilla on ollut velvoitteita vainajaa kohtaan, sekä ystävät ja sukulaiset.

Kuva 2: Ghanalaiset arkut ovat monimuotoisia. Nykyisin käytetään arkkuja, jotka saattavat kertoa vainajan kiinnostuksen kohteista ja olla jopa kalan tai kengän muotoisia. Ghana, Accra 1976.

Kuva 3: Hautajaisten yhteydessä esi-isille uhrataan alkoholia kaatamalla sitä maahan. Ghana, Accra 1976.  Esi-isien kunnioitus ilmenee akan-kansan uskonnollisissa juhlissa, kuten hautajaisissa ja muissa suvun yhteisissä tapahtumissa siten, että juomaa tarjotaan myös esi-isille, jotta nämä osallistuisivat tapahtumaan. Koska esi-isät ovat tärkeitä henkilöitä, ei heille tarjota mitä tahansa. Usein heille kaadetaan tilkka alkoholia, tai paljon sitäkin kalliimpaa juomaa Coca-Colaa.


Katso video ghanalaisista hautajaismenoista

Hautajaiset perinteisesti hoitavan Asafo-seuran naiset pukeutuvat aina punaiseen. Ghana, Accra 1976.

 

Seuraava alaluku >