Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Kultaesineet vallan symboleina

Muut kuninkaan arvomerkit Kysymykset luvun sisällöstä. Kultapainot Kultakahvaiset miekat Puhujansauvat Kulta ja kuninkaat

Kulta ja kuninkaat

Kuva 1: Akanheimon päälliköillä on usein mukanaan suuri saattue, jonka tehtävä on huolehtia hänen arvomerkeistään. Ghana 1986.  Ghanan eli entiseltä nimeltään Kultarannikon alueella on ollut kultakaivoksia jo yli tuhat vuotta sitten. Kaivoksista louhittu kulta oli tärkein vaihtokaupan väline, siitä tehtiin koruja kuninkaallisille ja päälliköille ja sitä käytettiin Etelä-Ghanassa myös rahana. Yleisimmin kulta säilytettiin kultapölyn muodossa. Kultakaupan kautta alueelle levisivät myös monet tekniset ja kulttuuriset innovaatiot Saharan pohjoispuolelta. Kulta olikin hyvin tärkeässä asemassa ja sen kaupan valvonta oli tärkeää Ghanan kuninkaille. Ghanan akanheimon päälliköt kantavat perinteisesti kultakauppaan liittyviä esineitä arvomerkkeinään. Osa näistä esineistä on tehty kullasta ja toiset liittyvät kultakauppaan muilla tavoin.

Päälliköiden arvomerkeillä on monta tehtävää. Toisaalta ne kertovat kansalle päälliköiden vallasta ja korkeasta asemasta, mutta ne myös muistuttavat päälliköitä vallan mukanaan tuomasta vastuusta. Nämä arvomerkit kuuluvat perinteisesti kuningashuoneelle, eivät yksittäiselle kuninkaalle. Taidokkaasti valmistetut kultaesineet kertovat myös asantejen perinteisestä käsityötaidosta.

Kuva 2: Kaakkois-Ghanan Hon alueen akanpäälliköitä arvomerkkeineen. Ghana, Ho 1986.

Seuraava alaluku >