Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Kultaesineet vallan symboleina

Muut kuninkaan arvomerkit Kysymykset luvun sisällöstä. Kultapainot Kultakahvaiset miekat Puhujansauvat Kulta ja kuninkaat

Kuva 1: Ghanan itäisen Manya Krobon alueen pääpuhemies. Hänen pitelemänsä sauva esittää ananaskasvia ja viittaa sanontaan, jonka mukaan ananas tulisi poimia vasta kun se on kypsä. Ghana 1986.  Puhujansauvat

Tärkeässä asemassa akan-päällikön hovissa ovat hovimiehet tai puhemiehet. Ghanassa heitä kutsutaan myös lingvisteiksi. He toimivat päällikön neuvonantajina poliittisissa ja oikeuskäsityksiin liittyvissä kysymyksissä, ja heidän kauttaan kulkee kaikki keskustelu päällikön ja muiden ihmisten välillä. Akaninkieliset sanonnat kuvaavat puhemiesten tärkeää, välittävää roolia: ”puhemies muuttaa päällikön sanat makeaksi” ja ”ei ole olemassa huonoja päälliköitä, on vain huonoja puhemiehiä”.

Useimmilla puhemiehillä on asemansa merkkinä lehtikullattu puinen sauva. Sen koristenuppina on veistos, joka usein havainnollistaa jotakin päällikkyyteen tai yhteisölliseen elämään liittyvää sanalaskua.

Kuva 3: Puhujansauvoja ihmisjoukossa odwira-juhlan aikana. Vasemmalla oleva sauva esittää taivaaseen osoittavaa nyrkkiä, joka viittaa sanontaan ”vain Jumalalla on merkitystä”. Ghana, Cape Coast 1986.

Kuva 2: Akanpäällikön seurueeseen kuuluva mies, joka kantaa puhujansauvaa. Sauvan yläpään veistoksessa on kuvattu kaksi miestä, joista toinen syö ja toinen katselee. Tämä viittaa sanontaan, jonka mukaan ateria kuuluu sille, joka on siitä maksanut, eikä sille joka on nälkäinen. Ghana, Cape Coast 1986.  Myös erilaiset eläinhahmot ovat suosittuja veistosaiheita. Veistos, jossa on kuvattu elefantin selässä oleva antilooppi, muistuttaa sananlaskusta ”elefantti on vahvin eläin, mutta metsää hallitsee viisas antilooppi”, eli raaka voima häviää viisaudelle. Eläimistä elefantti ja leopardi viittaavat yleensä kuninkaallisiin, ne ilmaisevat kuninkaan suuruutta ja valtaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Katso video puhujansauvoista.

Neuvonantajia sauvoineen ghanalaisessa odwira-juhlassa. Ghana, Edukrom 1976.

Seuraava alaluku >