Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Kultaesineet vallan symboleina

Muut kuninkaan arvomerkit Kysymykset luvun sisällöstä. Kultapainot Kultakahvaiset miekat Puhujansauvat Kulta ja kuninkaat

Muut kuninkaan arvomerkit

Kuva 1: Akanpäällikkö yllään arvomerkkinsä. Vaatteena hänellä on kente, päässään kultaisin amuletein koristeltu päänauha ja käsissään ja kaulassaan kultakoruja. Ghana 1986. Edellä mainittujen arvomerkkien lisäksi akan-päälliköillä ja -kuninkailla on perinteisesti lukuisa määrä muitakin korkeaa asemaa symboloivia asusteita ja esineitä. Tärkeitä ovat kruunut ja muut päähineet, korut sekä vaatteet ja jalkineet. Lisäksi päälliköt käyttävät suuria päivänvarjoja erityisesti kulkueissa. Asusteiden on tarkoitus korostaa päällikön vaurautta ja voimaa.

Akan-päälliköiden päähineet voivat olla hattuja, eurooppalaisilta vaikutteita saaneita kruunuja tai kultakoruilla koristettuja päänauhoja. Hatut on useimmiten tehty nahasta, turkiksesta ja sametista ja niihin on saatettu kiinnittää kultaisia koruja. Hattuihin käytetyllä turkiksella on yleensä merkitystä, esimerkiksi leopardin turkki viittaa kuninkaallisuuteen. Päälliköiden käyttämiin Kuva 2: Helinä Rautavaaran museossa esillä oleva akanien rannekoru. Helinä Rautavaaran museo 2006.  koruihin kuuluu kaulariipuksia, ranne- ja nilkkarenkaita ja sormuksia. Yleensä kaikki nämä ovat kultaa ja koruja käytetään runsain mitoin. Koruja käyttävät myös päälliköiden seurueeseen kuuluvat henkilöt.

Vaatteista tunnetuin on kente, värikkäistä geometrisesti kuvioiduista kangassuikaleista koottu vaate. Kentejen valmistus on ilmeisesti jatkunut satoja vuosia ja ne ovat yhä edelleen erittäin arvostettuja Ghanassa. Kaikilla kenteillä on myös nimi, joka usein viittaa johonkin tapahtumaan, sanalaskuun tai entisiin kuninkaisiin. Jaloissa päälliköillä on yleensä sandaalit, jotka ovat hyvin tärkeät: akanit uskovat, että jos heidän päällikkönsä kävelevät avojaloin, seuraa tästä nälänhätä.

Kuva 3: Päälliköiden suuria ja värikkäitä päivänvarjoja akanien juhlapäivänä. Kuvan edustalla on myös puhujansauvoja. Ghana 1986.

Seuraava alaluku >