Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Afrikan vanhat kuningaskunnat

Asanten kuningaskunta Kysymykset luvun sisällöstä. Siirtomaavallan vaikutus kuninkaisiin Herbalismin merkitys Saharan vanhat kuningaskunnat Jumalkuninkaiden asema Länsi-Afrikassa

Herbalismin merkitys

Kuva 1: Herbalistin välineistöä lähikuvassa Bendelin osavaltion herbalistiyhdistyksen tiloissa. Nigeria, Bendelin osavaltio 1988. Vaikka hallitsijat ovatkin usein olleet itsevaltiaita, on hoveihin kuulunut lukuisa määrä erilaisia neuvonantajia. Neuvonantajista toiset keskittyivät rituaalisissa tehtävissä avustamiseen ja toiset puolestaan käytännön tehtäviin. Kuninkaiden hyvinvoinnista ovat huolehtineet erilaiset puhemiehet sekä parantajat ja lääkärit. Yksi parantajista käytetty nimitys on herbalisti, joka tarkoittaa yrttiparantajaa. Herbalistit ovatkin nimenomaan lääkekasvien tuntijoita ja he käyttävät niitä parantamiseen.

Esimerkiksi muinaisessa Beninin kuningaskunnassa nykyisen Nigerian alueella palatsin hovimiehistä korkeimpiin kuului iweguae eli herbalisti ja hänen seuransa jäsenet. Heidän vastuullaan oli kuninkaan hyvinvointi. Ennustajat ja lääkärit kuuluivat samaan seuraan yhdessä kuninkaallisten esi-isien alttaripalvelijoiden kanssa, jotka olivat myös tärkeässä asemassa hovissa.

Herbalistit ja muut parantajat tarjosivat palveluksiaan myös tavalliselle kansalle ja he saattoivat pitää vastaanottoa kuten lääkärit. Joskus herbalistit toimivat myös pappeina ja suorittivat erilaisia rituaaleja. Lääkekasveja saattoi ostaa myös yleisiltä toreilta.

Kuva 2: Herbalistin välineistöä Bendelin osavaltion herbalistiyhdistyksen tiloissa. Nigeria, Bendelin osavaltio 1988.

Seuraava alaluku >