Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Puhuvien rumpujen sanoma

Kenian digo-rummut Kysymykset luvun sisällöstä. Puhuvat rummut tänään Joruboiden puhuvat rummut Ghanan atumpan-rummut Kuinka rummut puhuvat

Ghanan atumpan-rummut

Kuva 1: Akanit nimittävät atumpan-rumpuja myös valtion rummuiksi. Suurissa kulkueissa rumpuja kannetaan edellä ja ne tiedottavat päällikön saapumisesta. Ghana 1986.

Kuva 2: Pulleat atumpan-rummut on asetettu keppien varassa vinoon soittamista varten. Ghana 1976-86. Ghanalaista puhuvaa rumpua kutsutaan nimellä atumpan. Rummun runko kaiverretaan tietystä puusta ja sen kalvon sanotaan perinteisesti olevan norsun korvanahkaa. Kalvo viritetään keppien avulla, ja niitä kiristämällä saadaan aikaan rummun vaihtelevat äänet. Rummun runko on suurempi kuin joruboiden rummuissa ja se on usein yläosastaan pulleampi kuin alaosasta. Runko voidaan myös koristella joko kaiverruksin tai erilaisilla metalliheloilla. Ghanalaisia rumpuja soitetaan pareittain ja ne asetetaan soitettaessa usein vinoon kaarevien keppien varaan.

Asantehenella, Ghanan asantejen kuninkaalla ja päälliköillä on omat rumpuorkesterinsa, joilla on tärkeä ja tarkoin määritelty tehtävä yhteisössä. Joka tarkoitukseen käytetään erilaisia rumpuja. Rummuttajat ja muut soittajat toimivat erilaisissa seremonioissa eräänlaisina päällikön tai kuninkaan esipuhujina, he ylistävät soitollaan tämän suuruutta. Rummutukset myös välittävät perimätietoa. Usein rummutus aloitetaan tarinalla siitä, kuinka luojajumala loi maailman.

Kuva 3: Ghanalainen rumpuryhmä soittaa puhuvia rumpuja. Ghana 1976-86.


Katso video puhuvista rummuista

Ghanan akanien ylimmän päällikön rumpuja kannetaan kulkueessa kankaisiin käärittyinä. Ghana, Edukrom 1976.

Seuraava alaluku >