Kuninkaiden kulta ja puhuvat rummut
Luvut

Esi-isät afrikkalaisissa yhteisöissä
Afrikan vanhat kuningaskunnat
Kultaesineet vallan symboleina
Puhuvien rumpujen sanoma
Afrikan perintö uudessa maailmassa

EtusivulleOpettajan ohjeetTekijätLähdeluetteloLinkit  

Puhuvien rumpujen sanoma

Kenian digo-rummut Kysymykset luvun sisällöstä. Puhuvat rummut tänään Joruboiden puhuvat rummut Ghanan atumpan-rummut Kuinka rummut puhuvat

Kenian digojen rummut

Kuva 1: Jokaisessa digojen kylässä on oma rumpuryhmä, jota kutsutaan nimellä n´goma. Rumpuryhmät kutsutaan koolle tärkeän tapahtuman kunniaksi. Kenia 1982-83. Digot ovat bantuihin kuuluva heimo, jotka asuvat Kenian ja Tansanian rannikolla. Myös bantukielet perustuvat korkeuden ja sävelen vaihteluun, kuten muidenkin puhuvia rumpuja käyttävien afrikkalaisten kansojen kielet. Digot ovat pääasiallisesti muslimeita, johtuen vuosisatoja kestäneestä kaupankäynnistä muslimien kanssa. Kuitenkin perinteiset uskomukset ovat yhä voimissaan islamilaisuuden rinnalla.

Digot ovat kuuluisia tarinankertojia, ja tähän perinteeseen liittyvät myös rummut ja niiden soitto. Digojen rummuissa on puinen runko ja kalvo on viritetty paikoilleen nyörien avulla. Näitä rumpuja soitetaan yleensä käsin.

Kuva 2: N´goma-rumpuryhmään kuuluu kaksi paaluihin ripustettavaa isoa rumpua, useita pienempiä rumpuja sekä metallilevy, jota soitetaan. Kenia 1982-83.

Seuraava alaluku >